Tuesday, November 4, 2008

Kg Perah, Batu Kikir

Pasangan 2 sejoli di bwh merupakan cikgu zaini n husbandnya. RUmah terletak tgh2 pekan batu kikir. Sahabat lama arwan uwan aku.
Pada syawal baru ini, satu mission telah berjaya dilaksanakan, kepulangan seorang anak rantau ke kg halamannya setelah lebih 40thn berpisah. Ketibaan di kg Perah membuatkan mak terpinga2 kat sapa nak ditanya. Tetiba ada sorang makcik sedang menaiki basikal tuk mencari pot berborak. Rupannya makcik nie ingat kat mak aku. Alhamdullilah. APa lagi kitaorg pi umah makcik nie beraya, apa2pun makan kena dulu.


Sebelah umah makcik nie lah umah pusako uwan aku. Rumah tinggal. Tanah beserta umah tu adalah kongsi n uwan sedara aku. tapi dua2pun dah pass away. Mengikut adat perpatih pinang sebatang, warisnya diturunkan kek mak aku.



Setelah itu kami di bawa melihat tanah yang ada kat sebarang jalan, seberang anak sungai yg di tanam sawit tu merupakan tanah mak aku la. (unofficially). Bukanlah besar manapun tapi disebabkan tiadayg memuntut baiklah diuruskana.




Misi yang diketuai oleh makcik kek depan sekali tu, di ikuti oleh mak aku, pizah dan aku yg mengangkat tangan gumbira kerana pencarian harta karun sekangkang dua nie telah berjaya.


Kemuadian berangkat pulang ke Bentong, sampai jam 8 mlm, Disambut dgn berita adik accident patah tangan dlm perjlanan nak beli KFC.








5 comments:

lavender124 said...

salam melatikus...
aku dah masuk blog kau..
weh...bagusnya luahan perasaan..
actually its a good idea..sometimes idea ada tapi takde tempat nak curahkan..sharing about many things..
anyway..lain kali lepas pegi haji, letakla gambo byk skit..gambo juga suatu luahan cerita..
ok,selamat menunuikan fardu haji..

melati mekar said...

alamak sapa lak lavender nie? raja ker or iza? aku nak buat catatan from day i aku ke sana hingga ku balik nanti. InsyaAllah

lavender124 said...

sapa lagi..bunga kembang kuncup dari melaka lar bukan dari new zealand.

melati mekar said...

aku menunggu blog dari lavender melaka

Alpha Zulu said...

I say man! This is my kampung too. Mine is Juaseh, not far from Batu Kikir. Anyway I love to see the photos, you must paste more photos in your entries. Make the story more interesting to read.